HITELVONAL: + 36 30 428 6240 info@eu-leasing.hu

A lízingről röviden

Amikor új autóra, haszongépjárműre van szükség, jó eséllyel el tudjuk dönteni, hogy annak beszerzését magánszemélyként, vagy vállalkozás keretein belül kívánjuk megtenni. Ha a vásárláshoz nem elegendő az önerő, harmadik fél bevonása szükséges, ami lehet bank, magánszemély, vagy egy lízingcég. Írásunkban most ez utóbbival foglalkozunk részletesebben.

Lízing magánszemélyként

Magánszemélyként kizárólag a zárt végű pénzügyi lízing lehetséges. Lényege, hogy a lízingcég megvásárolja a kereskedőtől a járművet, és magyar Forint alapú konstrukcióban a vevő részére részletfizetést biztosít, amely lehet fix, vagy változó kamatozású, amely a mindenkori BUBOR-tól függ. Nagyon indokolt esetben, amennyiben vevő külföldön Euro-ban kapja fizetését, lehetséges Euro alapú finanszírozás is. Kiszámítható, és az utolsó részlet megfizetésével a jármű tulajdonjoga a lízingbe vevőre száll, egészen addig a forgalmi engedélyben a lízingcég a tulajdonos, a lízingbe vevő pedig üzembentartóként szerepel.

Lízing vállalkozásként

Amennyiben vállalkozásként új vagy használt személygépjárművet kívánunk vásárolni, lehetőség van a zártvégű lízingen kívül a nyílt végű lízingre is, ez utóbbi ÁFA körön belüli vállalkozásra vonatkozik, hiszen az érvényes adó jogszabályoknak megfelelően ÁFA visszaigénylésre van lehetőség, melynek mértéke minimum 50%, de útnyilvántartással ez akár 100% is lehet. Ez esetben használt gépjármű legfeljebb  éves lehet. A nyílt végű másik előnye, hogy a futamidő lejártakor maradványértéken megvásárolható az autó, mely esetben vevőkijelölés lehetséges, tehát nem csupán a vállalkozás, de magánszemély tulajdonába is kerülhet a  személyautó. Zártvégű lízing esetén nincs lehetőség ÁFA visszaigénylésre.

Haszongépjármű, tehergépjármű, erő- és mezőgazdasági gép esetén zártvégű lízing javasolt, mivel a vásárláskor a lízingbe vevő egyösszegű számlát kap, melynek ÁFA értékét azonnal visszaigényelheti. Futamidő tekintetében pedig javasolt a 60 hónap, hiszen így a járművet évi 20%-os lineáris értékcsökkenési leírással a futamidő végére amortizáljuk. Egyéb lehetőségekről érdemes könyvelőjével egyeztetni.

A THM (teljes hiteldíj mutató) mértéke új és használt gépjármű esetében jellemzően eltérő.

Mapfre Asistencia biztosítás

Cégünk foglalkozik Mapfre Asistencia biztosítással, melynek lényege, hogy az autó meghibásodása esetén segítséget nyújt a hiba elhárításában, vagy autómentőt küld. Ez esetben az éves díjon felül felmerülhet egyéb költség, erről részletes információt itt talál.  

Használt autóra érdemes műszaki autógaranciát vásárolni, amely főbb a gépjármű főbb elemeire vonatkozik, erről részletes információt itt talál.

Természetesen új és használt autó esetében is előfordulhat előre nem látható, tovább haladást akadályozó meghibásodás, amikor – Asistencia vagy garancia nélkül is – segítségre van szükségünk. Ebben az esetben bátran ajánljuk a Taki Autómentőt, amely elsősorban a magyar autópályákon, de Magyarország teljes területén segítségére lehet.