Baksa Gábor az MKB Euroleasing partner irodáját vezeti. Szakterülete a jármű finanszírozás, amely magánszemélyeknek és cégeknek is hasznos és szükséges.

Mesélj kicsit magadról, mi pontosan a munkád és mióta dolgozol a járműfinanszírozás területén?

Baksa Gábor: A főiskola elvégzése után gépjármű-értékesítőként kezdtem dolgozni a győri Nissan márkakereskedésben, itt ismerkedtem meg az autókkal és az azzal szorosan összefonódó autó finanszírozással.

Immáron 15 éve dolgozom a gépjármű-finanszírozás területén, eleinte eszköz és gép finanszírozással a későbbiekben ez a kör kibővült a személyautós üzletággal. Sajnos ezen 15 év alatt átrendeződött többször a piac, bankok és a lízingcégek olvadtak össze, szűntek meg, alakultak át. Az MKB Euroleasinggel 2012-ben találtunk egymásra, azóta az egyik legnagyobb regionális partner irodaként működünk, a tavalyi kihelyezésünk meghaladta az 1,35 milliárd forintot.

Mit kell tudni az autólízingről és milyen fajtái vannak?

Baksa Gábor: Itt alapvetően a nyíltvégű és a zártvégű pénzügyi lízingről beszélhetünk. A nyíltvégű lízing cégek, egyéni vállalkozók és akár más fogyasztónak minősülő ügyfelek számára is elérhető. Amennyiben a lízingelt gépjárművet vállalkozás céljaira használják, úgy a lízingtőke után az ÁFA tartalma jogszabályban meghatározott feltételekkel és mértékben visszaigényelhető.

A beszerzési ár ÁFA tartalma nem része a lízingtőkének, így a kamatszámítás alapjának sem, ezért a futamidő alatt fizetendő kamat kevesebb, mint a hasonló ütemezésű zártvégű pénzügyi lízing esetén. A lízingbevevő mindkét esetben jogosult az értékcsökkenés elszámolására. A nyíltvégű pénzügyi lízing esetén a futamidő végén, gyors és rugalmas autócserére van lehetőség, ugyanis az ügyfél nem szerez automatikusan tulajdonjogot az utolsó lízingdíj megfizetése után.

Jellemzői, hogy forint alapú, új és használt személygépjárművekhez és motorkerékpárokhoz egyaránt igénybe vehető, a futamidő alatt a lízingbeadó a tulajdonos, lízingbevevő az üzembentartó.

Fontos tudni, hogy az ÁFA kizárólag abban az esetben igényelhető vissza, ha a lízingcég felé kiállított, gépjárműről szóló számla teljes áfás. ÁFA-mentes, valamint különbözeti áfás értékesítés esetén a szolgáltatás nem vehető igénybe.

A Zártvégű pénzügyi lízing szolgáltatásunk abban tér el a korábbi autóhitel termékünktől, hogy a futamidő alatt a forgalmi engedélyben és a törzskönyvben tulajdonosként a lízingbeadó szerepel, lízingbevevő az üzembentartó. A vevő tulajdonába a lízingszerződés végén, az utolsó lízingdíj megfizetése után automatikusan kerül a jármű.

Jellemzői: új és használt gépjármű, kishaszongépjármű és motorkerékpár finanszírozásához is egyaránt igénybe vehető. Forint és Euró alapú konstrukcióban is elérhető egyéni és társas vállalkozások számára, magánszemélyeknek kizárólag forint alapú konstrukciót biztosítunk.

Forrás: www.alapjarat.hu